Att tänka på när ditt barn får sin första mobiltelefon

De senaste åren har mobilanvändandet krupit allt längre ner i åldrarna och det inte ovanligt att man ser ganska små barn som har en egen mobiltelefon. Innan du ger ditt barn en telefon finns det några saker som är bra att tänka på.

Köp en billig telefon

Telefoner har idag blivit en statussymbol, men vi tycker faktiskt inte att du ska vara med och bidra till det. Den första telefonen du ger till ditt barn ska inte vara en splitterny iPhone av senaste modell. Använd istället en gammal avlagd telefon du har hemma, eller köp en ny av lite billigare modell.

Dagens telefoner har ofta skärmar av glas och är ganska ömtåliga produkter som inte tål oöm behandling och våldsam lek. Därför rekommenderar vi att du skaffar ett bra skal och gärna också ett skärmskydd som ger telefonen ett extra skyddslager.

Spärra betaltjänster

Du har säkert också läst skräckhistorier där barn av misstag köpt saker i olika mobilspel för 10-tusentals kronor. För att undvika detta bör du spärra alla typer av betaltjänster, så att du själv får total kontroll över kostnaderna.

Skaffa ett billigt och bra abonnemang

Ett barn kan givetvis inte skaffa ett abonnemang själv, så det måste du som vårdnadshavare ta hand om. Idag finns det många bra abonnemang som är utformade för barn och som kostar omkring 100 kr i månaden och du kan hitta bra alternativ längre ned på denna sida.

Gör tydliga regler från början

Bestäm från början vad som ska gälla så slipper du många jobbiga bråk och diskussioner med ditt barn. Bestäm vid vilka tillfällen telefonen får tas med, hur länge barnet får har telefonen på kvällarna, osv. Ett tips kan vara att använda telefonen som en “belöning”. När läxorna är klara så får barnet exempelvis ha telefonen någon eller några timmar.

Ställ in skärmtid

På många telefoner kan du själv ställa in hur mycket tid du kan spendera framför skärmen per dygn. Du kan också sätta upp tidsscheman som gör att telefonen inte kan användas efter exempelvis kl. åtta på kvällen. Nödsamtal fungerar givetvis ändå, och du kan också göra undantag för andra appar om du så önskar.

Vi rekommenderar absolut inte att du låter ditt barn ha telefonen på natten. Ta telefonen vid en bestämd tid och förvara den utanför sovrummet under natten.

Vänta med sociala medier

Små barn ska inte ha konton på sociala medier. De flesta plattformarna har en åldersgräns på 13 år och vårt förslag är att du ser till att ditt barn respekterar detta. Det är nämligen inte speciellt svårt att kringgå dessa åldersgränser.

Kontrollera vad ditt barn gör med sin telefon

Det finns många exempel på barn som har råkat illa ut på internet. Därför är det väldigt viktigt att du håller koll på vad ditt barn gör med sin telefon. Du ska alltid ha tillgång till koden för skärmlåset, så att du enkelt kan titta på surfhistorik, bilder, osv.

Det är inte integritetskränkande att ha koll på sitt barns telefon. Det handlar om att skydda ditt minderåriga barn och det är ett tecken på att du bryr dig om och tar ansvar för ditt barns välbefinnande.

Prata med ditt barn

Man kan ha hur mycket regler som helst, men det allra viktigaste är att du pratar med ditt barn och har en öppen dialog. Prata om vad det finns för risker på nätet och se till att ditt barn alltid kommer direkt till dig om någon skickar olämpliga saker till dem.

Prata också med ditt barn om hur man beter sig på nätet och hur viktigt det är att man är snäll mot andra. Nyckeln till ett hälsosamt mobilanvändande är alltid att ha en levande dialog med ditt barn kring dessa frågor. Lycka till!

Att tänka på när ditt barn får sin första mobiltelefon

Så vilket simkort för sitt barn ska man välja? Här går vi igenom våra favoritalternativ för april 2024.

Simkort barn från Vimla

1. Vimla

Vimla går i Telenors mobilnät vilket ger riktigt bra täckning i hela landet. Man erbjuder väldigt prisvärda simkort för barn vilket ger barnet mer surf för pengarna. Alla barnabonnemang kommer utan bindningstid, tyvärr erbjuds inte mobiler.

Hos Vimla kan barnet spara oanvänd surf i 12 månader samt även surfa vidare i långsam hastighet utan kostnad om surfen tar slut.

Läs mer

Simkort barn från Comviq

2. Comviq

Comviq har ett antal simkort för barn och främst är Comviq ett riktigt bra val ifall man som förälder vill att ens barn skall ha en helt ny mobil. Då finns det ett stort urval av mobiler till bra barnpriser om man binder sig på 24 månader.

Hos Comviq kan du även spara oanvänd surf vilket är trevligt.

Läs mer

Simkort barn från Fello

3. Fello

Fello är ett riktigt bra val av simkort för ens barn, främst beror det på att priserna är låga och täckningen är strålande då man använder Telias mobilnät. Tyvärr säljer Fello inga mobiler, så endast abonnemang kan tecknas.

Hos Fello kan du spara upptill 25 GB surf om du inte använder upp all.

Läs mer

Simkort barn från Hallon

4. Hallon

Hallon erbjuder riktigt prisvärda simkort för barn och man använder sig av Tres mobilnät som fungerar toppen överlag med undantag för norra delarna av landet. Det finns möjligt att köpa ett obundet barnabonnemang eller att köpa med mobil på 24 månader.

Något som är bra hos Hallon är att barnen kan spara oanvänd surf.

Läs mer

Hoppa längst upp på sidan