Så här mycket surf behöver ditt barn

Barn tillhör ofta hushållets storförbrukare av data, eftersom de ofta tittar väldigt mycket på streamad video på exempelvis Youtube. Men hur mycket data är det egentligen rimligt att ge sitt barn?

Tänk så här när du väljer surfmängd till ditt barn

Att välja ett abonnemang som innehåller väldigt lite surf är ofta inte det bästa alternativet. De flesta barn klarar sig dock gott med ett mobilabonnemang som innehåller ca 10 GB surf, vilket går att få till ett hyfsat pris hos flera av lågprisoperatörerna. Om du väljer ett abonnemang med 3-5 GB så är risken överhängande att du kommer tvingas fylla på med extra surf väldigt ofta och då blir det genast mycket dyrare än att från början välja ett abonnemang med lite mer surf.

Att ge sitt barn ett abonnemang med obegränsad surf har givetvis sina fördelar, men det har också några uppenbara nackdelar. Dels är det ganska dyrt att ha ett sådant abonnemang vilket gör att många hushåll inte har ekonomisk möjlighet till det. Dels finns det en poäng med att lära barn att surf inte är en given självklarhet utan något som faktiskt kan ta slut om man använder det för mycket - precis som pengarna i plånboken.

Så här mycket surf går det åt för att...

 • Kolla på Youtube

  Det är ganska svårt att ge något generellt svar på hur mycket data som går åt när du tittar på Youtube, eftersom det helt beror på vilken bildkvalitet du använder dig av. I allra högsta 4K-kvaliteten så kan förbrukningen uppgå till hela 15 GB per timme. I normalfallet kan du dock räkna med 1-2 GB dataförbrukning per timme.

 • Kolla på Netflix

  Netflix förbrukar ca 7 GB per timme om du tittar i den allra högsta kvaliteten. Ställer du istället ner kvaliteten till “medel” så ligger förbrukningen strax under 1 GB per timme.

 • Spela World of Warcraft

  De flesta onlinespelen drar faktiskt inte så mycket data, utan 1 GB räcker till ganska många timmars spelande.

 • Lyssna på Spotify eller ljudböcker

  Att lyssna på ljud tar faktiskt inte så mycket surf som man kan tro. Om du lyssnar på Spotify på medelkvalitet så räcker 1 GB till hela 10 timmars lyssning.

 • Surfa på nätet

  Givetvis beror det helt på vad du gör och tittar på när du surfar, men generellt sett kan man säga att 7-8 timmars allmän slösurfning förbrukar ungefär 1 GB data.

Så minskar du ditt barns dataförbrukning

Den allra viktigaste faktorn för att få ner förbrukningen av surf är att ha ett bra WiFi hemma i bostaden. Se alltid till att ditt barn är ansluten till hemmanätverket istället för att använda sin mobilsurf.

Det är också bra att prata med ditt barn om vad som drar mycket surf, för det är inte säkert att de har koll på det. Titta gärna gemensamt på hur man gör för att exempelvis sänka bildkvaliteten på Youtube och Netflix, två av de stora dataförbrukarna.

Sammanfattning

Givetvis går det inte säga något generellt om hur mycket surf ett barn behöver, då det helt beror på barnets surfvanor. Det som tar allra mest data är att titta på strömmad video i väldigt hög kvalitet. Om ditt barn har tillgång till WiFi i er bostad så har det en väldigt stor påverkan på hur mycket surf ditt barn behöver ha på sitt abonnemang.

Så här mycket surf behöver ditt barn

Så vilket simkort för sitt barn ska man välja? Här går vi igenom våra favoritalternativ för december 2023.

Simkort barn från Hallon

1. Hallon

Hallon erbjuder riktigt prisvärda simkort för barn och man använder sig av Tres mobilnät som fungerar toppen överlag med undantag för norra delarna av landet. Det finns möjligt att köpa ett obundet barnabonnemang eller att köpa med mobil på 24 månader.

Något som är bra hos Hallon är att barnen kan spara oanvänd surf.

Läs mer

Simkort barn från Vimla

2. Vimla

Vimla går i Telenors mobilnät vilket ger riktigt bra täckning i hela landet. Man erbjuder väldigt prisvärda simkort för barn vilket ger barnet mer surf för pengarna. Alla barnabonnemang kommer utan bindningstid, tyvärr erbjuds inte mobiler.

Hos Vimla kan barnet spara oanvänd surf i 12 månader samt även surfa vidare i långsam hastighet utan kostnad om surfen tar slut.

Läs mer

Simkort barn från Comviq

3. Comviq

Comviq har ett antal simkort för barn och främst är Comviq ett riktigt bra val ifall man som förälder vill att ens barn skall ha en helt ny mobil. Då finns det ett stort urval av mobiler till bra barnpriser om man binder sig på 24 månader.

Hos Comviq kan du även spara oanvänd surf vilket är trevligt.

Läs mer

Simkort barn från Fello

4. Fello

Fello är ett riktigt bra val av simkort för ens barn, främst beror det på att priserna är låga och täckningen är strålande då man använder Telias mobilnät. Tyvärr säljer Fello inga mobiler, så endast abonnemang kan tecknas.

Hos Fello kan du spara upptill 25 GB surf om du inte använder upp all.

Läs mer

Hoppa längst upp på sidan